„A bácsalmási kékfestő műhelyt a Felvidékről a Bácskába települt, majd Bácsalmásra költözött Skorutyák család alapította 1879-ben. Az azóta is töretlenül működő, apáról fiúra szálló műhely a családunk négy generációjának szolgálta megélhetését. Az alapító ükunokájaként arra törekszem, hogy ezt az értékes örökséget méltó módon megőrizzem az utókornak. Annak ellenére, hogy én magam nem folytatom a mesterséget, szívemen viselem a műhely sorsát és a kékfestő ősök emlékét. 2015-ben egy átfogó felújítás keretében létrehoztunk egy látogatóbarát, élő műhelyt, amelyben a muzeális gépek működés közben is megtekinthetők, a Skorutyák kékfestő dinasztiának pedig egy családtörténeti kiállítás állít emléket.

Nagy örömömre a megújult műhelyben tovább folytatódik az évszázados hagyomány: a kékfestő mesterséget családunk régi barátja, Bakos Zoltán viszi tovább, akinek édesapám adta át a tudását és a szakma szeretetét.”

Skorutyák János

„1993-ban ismertem meg a Skorutyák családot. Az akkor kezdődő munkakapcsolat később barátsággá alakult. Idősebb Skorutyák Jánostól elkezdtem tanulni a kékfestés alapjait, elsősorban a kézi mintázást, majd lassan a többi tevékenységet. A sok szép minta, ezek számtalan variációs lehetősége miatt egyre jobban megkedveltem ezt a nem könnyű, de annál szebb szakmát. 

Skorutyák János kezdeményezésére 1997-től kezdve zsűriztetek saját készítésű termékeket. Ennek eredményeként pályázhattam a Népi Iparművész címre, amelyet 2015 júniusában nyertem el a Hagyományok Háza döntése alapján.

Célom az, hogy a Skorutyák család által felújított műhelyben a látogatók ne csak egy múzeumot, kiállítást lássanak, hanem gyönyörködhessenek az itt készülő termékekben is.”

Bakos Zoltán István