A kékfestés egy hagyományos textilmintázási és festési eljárás, amelynek során a fehér pamut- vagy lenvásznat először megmintázzuk egy speciális nyomópéppel, majd bemártjuk a kék festőfürdőbe. A mintázáshoz használt nyomópép fedőréteget képez az anyagon, vagyis ahová a mintát nyomjuk, ott nem fogja be a festék. Ezért, ha a festést követően egy enyhén savas fürdőben eltávolítjuk ezt a fedőréteget, akkor a kék alapon előtűnik a vászon eredeti fehér színe, vagyis a minta.

MINTÁZÁS

A tarkázásnak is nevezett mintázáshoz használt nyomódúcok fából és réz lemezekből, szögekből készültek. A kézi mintázás mellett egy 1868-ban készült, a francia Perrot nevű feltalálójáról perrotinnak nevezett géppel méterárut készíthetünk.

INDIGÓFESTÉS

A festéshez egy Indiában őshonos növény, az indigócserje leveléből kinyert indigó festéket használjuk. Oltott mésszel és vasgáliccal összekeverve kerül bele egy két és fél méter mély festőkádba. A megmintázott anyagot fémkeretre akasztva engedjük bele a festékfürdőbe. 15 percig marad a festékben, majd 15 perc levegőztetés következik. Minél többször ismételjük meg ezt a folyamatot, annál sötétebb árnyalatú lesz az anyag.

MOSÁS, SZÁRÍTÁS

A festést követően egy enyhén savas fürdőben leoldjuk a mintázáskor rányomott védőréteget, és ekkor előbukkan a kék alapon fehér minta. Ezután vizes öblítés következik, majd teregetés az udvari szárítóra.

MÁNGORLÁS

A mángorlás az anyag vasalása, simítása. Erre a célra egy százéves, öntött vasból készült kalander gépet használunk. Az anyagot tömör vashengerek között átengedve az áru sima, fényes felületű lesz.